Річний звіт за 2012 рік

16. Відомості про аудиторський висновок

Найменування аудитора (аудиторської фірми): Приватне підприємство «Аудиторська фірма «Прем’єр Аудит»
Код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України: 34718474
Номер, серія, дата видачі свідоцтва про внесення до реєстру аудиторських фірм та аудиторів, виданого Аудиторською палатою України: 3935 від 19.01.2007 р
Останній звітний період за який проведений аудит фінансової звітності: 2012 рік (01.01.2012 - 31.12.2012).
Вих. № д/н від 18.04.2013 року
Аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) щодо фінансової звітності Приватного акціонерного товариства “Промвибух” (код ЄДРПОУ 32613399) за 2012 р.
м. Запоріжжя,18 квітня 2013 р
Аудит було здійснено відповідно до Міжнародних стандартів аудиту, Положення щодо підготовки аудиторських висновків, які подаються до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при розкритті інформації емітентами та професійними учасниками фондового ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19.12.06 р. № 1528 (із змінами внесеними згідно з рішенням ДКЦПФР від 26.06.2010 р. № 981), Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)", затвердженими Рішенням ДКЦПФР від 29.09.2011р. № 1360.
Аудит здійснено відповідно до договору № 10/03-13 від 05.03.2013 р.
Проведення аудиту розпочато 20.03.2013 р. закінчено 18.04.2013 р.
Відповідальність управлінського персоналу за фінансову звітність
Управлінський персонал несе відповідальність за складання та достовірне подання цієї фінансової звітності відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та такий внутрішній контроль, який управлінський персонал визначає необхідним для забезпечення складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки.
Відповідальність аудитора
Нашою відповідальністю є висловлення думки щодо цієї фінансової звітності на основі результатів проведеного нами аудиту. Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Ці стандарти вимагають від нас дотримання відповідних етичних вимог, а також планування та виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів стосовно сум та розкриттів у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилки.
Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання фінансової звітності товариством, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також оцінку вірогідності використаної облікової політики, прийнятність облікових оцінок, зроблених управлінським персоналом, та загального подання фінансової звітності.
Ми вважаємо, що отримали достатні і належні аудиторські докази для висловлення умовно позитивної думки.
Підстава для висловлення умовно позитивної думки
Ми не спостерігали за інвентаризацією наявних запасів станом на 01.12.2012 року, оскільки ця дата передувала нашому призначенню аудитором товариства. Через характер облікових записів ми не мали змоги підтвердити кількість запасів за допомогою інших аудиторських процедур.
Дебіторська заборгованість за товари (роботи, послуги) станом на 31.12.2012 року не погашена в розмірі 17668 тис. грн. і у фінансових звітах не передбачено резерву для покриття можливого збитку, що не відповідає вимогам П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». При цьому обґрунтоване рішення про недоцільність нарахування резерву сумнівних боргів товариство не приймало.
У звітному році товариством не проведено розрахунок забезпечень для відшкодування наступних витрат з виплат відпусток працівникам, обов’язковість створення яких передбачена П(С)БО 11 «Зобов’язання». У випадку нарахування забезпечень, сума прибутку звітного року буде зменшена.
Товариством не створений резервний капітал, що не відповідає вимогам Закону України «Про акціонерні товариства». Це не впливає на загальну величину власного капіталу, а впливає на зміну його структури.
Умовно – позитивна думка
На нашу думку, за винятком впливу питань, про які йдеться в параграфі «Підстава для висловлення умовно позитивної думки» фінансова звітність відображає справедливо і достовірно, в усіх суттєвих аспектах фінансовий стан приватного акціонерного товариства «Промвибух» станом на 31.12.2012 р. та його фінансові результати у відповідності до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та положень (стандартів) бухгалтерського обліку України.
Звіт щодо вимог інших законодавчих і нормативних актів
Розкриття інформації відповідно вимог «Положення щодо підготовки аудиторських висновків, які подаються до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку при розкритті інформації емітентами та професійними учасниками фондового ринку», затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19.12.06 р. № 1528 (із змінами внесеними згідно з рішенням ДКЦПФР від 26.06.2010 р. № 981)
Стан бухгалтерського обліку
На підставі проведених тестів можна зазначити, що бухгалтерський облік в цілому ведеться товариством у відповідності до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», положень (стандартів) бухгалтерського обліку України, наказу підприємства від 23.01.2012 р. № 42 «Про облікову політику підприємства». У звітному періоді облікова політика та облікові оцінки не змінювалися.
Розкриття інформації про активи
Активи підприємства розділені на необоротні та оборотні. В балансі підприємства відображені активи, оцінка яких може бути достовірно визначена та очікується одержання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з їх використанням.
Облік нематеріальних активів (визнання, класифікація, оцінка, амортизація, тощо) відповідає у всіх суттєвих аспектах П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» та обліковій політиці товариства. Нарахування амортизації для всіх груп нематеріальних активів здійснюється за прямолінійним методом, що відповідає вимогам П(С)БО 8 та обліковій політиці товариства.
Станом на 31.12.2012 р. нематеріальні активи товариства складають:
- первісна вартість - 1786 тис. грн.;
- накопичена амортизація – 1541 тис. грн.;
- залишкова вартість - 245 тис. грн.
Дані аналітичного обліку нематеріальних активів відповідають даним синтетичного обліку та даним первинних документів, на основі яких було зроблено записи у регістрах бухгалтерського обліку.
У складі незавершених капітальних інвестицій відображені незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи – капітальні інвестиції у будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання об’єктів необоротних матеріальних активів, введення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулося.
Загальна вартість незавершених капітальних інвестицій товариства станом на 31.12.2012 р. складає 301 тис. грн.
Облік основних засобів (визнання, класифікація, оцінка, амортизація, тощо) відповідає у всіх суттєвих аспектах П(С)БО 7 «Основні засоби» та обліковій політиці товариства.
Станом на 31.12.2012 р. основні засоби товариства складають:
- первісна вартість - 13161 тис. грн.;
- знос - 9743 тис. грн.;
- залишкова вартість - 3418 тис. грн.
Станом на 31.12.2012 р. підприємство має основні засоби, одержані за фінансовою орендою, первісна вартість – 7204 тис. грн., залишкова вартість – 276 тис. грн.
Дооцінка (уцінка) основних засобів в 2012 р. не проводилась.
Нарахування амортизації для всіх груп основних засобів здійснюється за прямолінійним методом, що відповідає вимогам П(С)БО 7 та обліковій політиці товариства. Згідно облікової політики товариства амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів виробничого призначення нараховується у розмірі 100 % вартості у першому місяці їх використання.
Дані аналітичного обліку основних засобів відповідають даним синтетичного обліку та даним первинних документів, на основі яких було зроблено записи у регістрах бухгалтерського обліку
Довгострокові фінансові інвестиції станом на 31.12.2012 р. відсутні.
Нарахування відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зобов’язань в 2012 р. товариством не здійснювалося.
Облік запасів товариства (визнання, класифікація, оцінка, тощо) відповідає, в усіх суттєвих аспектах П(С)БО 9 «Запаси» та обліковій політиці товариства.
Запаси визнаються активами, якщо вони відповідають критеріям визнання:
- існує ймовірність того, що товариство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням;
- їх вартість може бути достовірно оцінена.
На протязі звітного періоду метод оцінки запасів при їх відпуску у виробництво, продаж та іншому вибутті залишався незмінним.
Станом на 31.12.2012 р. виробничі запаси складають 8437 тис. грн.
До складу запасів входять:
- сировина і матеріали - 6660 тис. грн.;
- паливо - 60 тис. грн.;
- тара і тарні матеріали - 33 тис. грн.;
- будівельні матеріали - 13 тис. грн.; - запасні частини - 72 тис. грн.;
- малоцінні та швидкозношувані предмети - 58 тис. грн.;
- незавершене виробництво - 164 тис. грн.;
- готова продукція - 1376 тис. грн.;
- товари - 1 тис. грн.
В 2012 році безоплатного надходження запасів не відбувалося.
Переоцінка товарно–матеріальних цінностей у 2012 році товариством не проводилася.
Протягом звітного року запаси на комісію та в заставу товариством не передавалися.
Інвентаризація запасів проводилась станом на 01.12.2012 року, в результаті проведеної інвентаризації надлишків та нестач виявлено не було.
В 2012 році вексель, отриманий товариством у забезпечення заборгованості за продані товари (роботи, послуги), погашений в розмірі 300 тис. грн. Станом на 31.12.2012 р. товариство не має одержаних векселів.
Облік дебіторської заборгованості (визнання, класифікація, оцінка, тощо) відповідає, за винятком питання про не нарахування резерву сумнівних боргів, в усіх суттєвих аспектах П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». Дебіторська заборгованість за товари (роботи, послуги) відображена у балансі за первісною вартістю. Резерв сумнівних боргів товариством не створювався, чим порушено вимоги п.7-8 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». Обґрунтоване рішення про недоцільність нарахування резерву сумнівних боргів у звітному періоді товариство не приймало.
Станом на 31.12.2012 р. дебіторська заборгованість за товари (роботи, послуги) складає:
- чиста реалізаційна вартість – 17668 тис. грн.;
- первісна вартість - 17688 тис. грн.
Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом станом на 31.12.2012 р. відсутня.
Дебіторська заборгованість за розрахунками за виданими авансами станом на 31.12.2012 р. становить – 3289 тис. грн.
Дебіторська заборгованість із внутрішніх розрахунків станом на 31.12.2012 р. становить – 2815 тис. грн.
Інша поточна дебіторська заборгованість станом на 31.12.2012 р. становить – 209 тис. грн.
Довгострокова дебіторська заборгованість за станом на 31.12.2012 р. відсутня.
Грошові кошти та їх еквіваленти складаються з коштів на банківських рахунках в національній валюті та станом на 31.12.2012 р. складають - 5007 тис. грн. Сума грошових коштів відображених у балансі на початок 2012 р. та на 31.12.2012 р. підтверджена банківськими та касовими документами Розкриття інформації в фінансовій звітності про грошові кошти та їх рух відповідає вимогам чинного законодавства України.
Інші оборотні активи товариства станом на 31.12.2012 р. становлять – 1016 тис. грн.
Витрати майбутніх періодів станом на 31.12.2012 р. становлять – 28 тис. грн. До складу витрат майбутніх періодів віднесено витрати, які передбачають собою витрати пов’язані з підготовчими роботами по наладці пожарної сигналізації та витрати на передплату періодичних видань.
Розкриття інформації про зобов’язання
Забезпечень наступних витрат і платежів, цільового фінансування підприємство не має. У звітному році товариством не проведено розрахунок забезпечень для відшкодування наступних витрат з виплат відпусток працівникам, обов’язковість створення яких передбачена П(С)БО 11 «Зобов’язання».
В статті «Довгострокові зобов’язання» відображена сума довгострокової заборгованості банку за наданий в 2010 році кредит в національній валюті, станом на 31.12.2012 р. довгострокові зобов’язання становлять – 39 тис. грн.
В 2012 році списана заборгованість за виданими у забезпечення заборгованості за придбані товари (роботи, послуги) короткостроковими векселями, на суму 335 тис. грн. Станом на 31.12.2012 р. товариство не має заборгованості за виданими векселями.
Облік поточних зобов’язань (визнання, класифікація, оцінка, тощо) та відображення в балансі відповідають вимогам П(С)БО 11 «Зобов’язання».
Поточні зобов’язання станом на 31.12.2012 р. становлять 30193 тис. грн., в тому числі:
- кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги - 20463 тис. грн.;
- поточні зобов’язання за розрахунками з одержаних авансів - 36 тис. грн.;
- поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом - 1091 тис. грн.;
- поточні зобов’язання за розрахунками зі страхування - 287 тис. грн.;
- поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці - 459 тис. грн.;
- поточні зобов’язання із внутрішніх розрахунків - 2815 тис. грн.;
- інші поточні зобов’язання - 5042 тис. грн.
Розкрита у фінансовій звітності інформація про зобов’язання товариства достовірна та реальна.
Розкриття інформації про власний капітал
Власний капітал товариства складається із статутного капіталу, іншого додаткового капіталу, нерозподіленого прибутку.
Статутний капітал товариства складає 700 тис. грн. та поділений на 2800000 простих іменних акцій, номінальною вартістю 0,25 грн. кожна. Статутний капітал товариства станом на 31.12.2012 р. сплачено повністю.
Рішення про переведення випуску акцій документарної форми існування в бездокументарну було прийнято черговими загальними зборами акціонерів ЗАТ «Промвибух» 29.04.2010 р., протокол № 1. Свідоцтво про реєстрацію випуску акцій на суму 700000 грн. за № 95/08/1/10 від 03.06.2010 р. видане Запорізьким територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
Станом на 31.12.2012 р. резервний капітал не створений, що не відповідає вимогам Закону України «Про акціонерні товариства». Це не впливає на загальну величину власного капіталу, але впливає на зміну його структури.
Інший додатковий капітал станом на 31.12.2012 р. становить - 406 тис. грн. В складі іншого додаткового капіталу відображена вартість взятого в оренду цілісного майнового комплексу.
Нерозподілений прибуток станом на 31.12.2012 р. становить – 11095 тис. грн.
Облік власного капіталу, за винятком питання про не створення резервного капіталу, у 2012 році ведеться, у всіх суттєвих аспектах, відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку України.
Розкриття інформації про чисті активи
З метою реалізації положень статті 155 «Статутний капітал акціонерного товариства» Цивільного кодексу України аудитором було здійснено розрахунок вартості чистих активів товариства
Вартість чистих активів товариства
- станом на 01.01.2012 р. складає 8751 тис. грн.;
- станом на 31.12.2012 р. складає 12201тис. грн.
Вартість чистих активів товариства на початок та кінець 2012 р. значно більше від розміру статутного капіталу товариства, що відповідає вимогам статті 155 Цивільного кодексу України.
Розкриття інформації щодо обсягу чистого прибутку
Фінансовим результатом підприємства від звичайної діяльності до оподаткування за 2012 р. є прибуток в сумі 5646 тис. грн. Податок на прибуток за 2012 р. склав 2118 тис. грн. Чистий прибуток товариства, відображений у Звіті про фінансові результати, складає за 2012 р. – 3528 тис. грн. та визначений, за винятком питань не нарахування резерву сумнівних боргів, забезпечень майбутніх виплат персоналу, згідно з вимогами положень (стандартів) бухгалтерського обліку.
Розкриття інформації про події, які відбулися протягом звітного року та можуть вплинути на фінансово – господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначених частиною першою статті 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»
На наш запит відносно особливої інформації управлінський персонал товариства повідомив, що у 2012 році відбулися:
1) зміни в складі посадових осіб товариства:
- загальними зборами акціонерів товариства (протокол № 1 від 22.10.2012 р.) обрані нові члени Наглядової ради;
- загальними зборами акціонерів товариства (протокол № 1 від 22.10.2012 р.) обрана нова ревізійна комісія;
- загальними зборами акціонерів товариства (протокол № 1 від 22.10.2012 р.) обрані голова та члени правління;
- звільнено головного бухгалтера Ступенко Ніну Іванівну, наказ Голови правління № 40-к від 03.09.2012 р.;
- призначено на посаду головного бухгалтера Назаренко Світлану Ігорівну, наказ Голови правління № 41-к від 03.09.2012 р.
2) зміни власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій, а саме:
- розмір пакету акцій ТОВ «Укрвибухтехнологія», місцезнаходження: 61002, м. Харків, провулок Червонопрапорний, б. 4, оф.1, збільшився на 2579399 акцій (з 0 акцій до 2579399 акцій) та склав 2579399 акцій, що становить 92,12% від загальної кількості голосуючих акцій товариства;
- розмір пакету акцій ТОВ «Іст–Форт», місцезнаходження: 61002, м. Харків, провулок Червонопрапорний, б. 4, оф.1, зменшився на 2579399 акцій (з 2579399 акцій до 0 акцій) та склав 0 акцій, що становить 0% від загальної кількості голосуючих акцій товариства.
Інші події, що можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості цінних паперів товариства, а саме::
- прийняття рішення про розміщення цінних паперів на суму, що перевищує 25 відсотків статутного капіталу;
- прийняття рішення про викуп власних акцій, крім акцій корпоративних інвестиційних фондів інтервального та відкритого типу;
- факти лістингу/делістингу цінних паперів на фондовій біржі;
- отримання позики або кредиту на суму, що перевищує 25 відсотків активів емітента;
- рішення емітента про утворення, припинення його філій, представництв;
- рішення вищого органу емітента про зменшення статутного капіталу;
- порушення справи про банкрутство емітента, винесення ухвали про його санацію;
- рішення вищого органу емітента або суду про припинення або банкрутство емітента
протягом 2012 року - не відбувались.
Аудитором проведений аналіз фінансового стану товариства на підставі балансів на 31.12.2010 р., 31.12.2011 р., 31.12.2012 р. та звітів про фінансові результати за 2010 р., 2011 р., 2012 р. (Додаток 1).
Розкриття інформації відповідно «Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 29.09.2011 р. № 1360.
Розкриття інформації щодо наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю
На підставі наданих до аудиторської перевірки документів нами не виявлено суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до НКЦПФР разом з фінансовою звітністю.

Виконання значних правочинів
Товариством у 2012 р. вчинялися значні правочини, за якими ринкова вартість майна або послуг, що є його предметом, становила від 10 до 25 відсотків та більше 25 відсотків вартості активів за даними річної фінансової звітності акціонерного товариства станом на 01.01.2012 р.
Рішення про здійснення правочинів, за якими ринкова вартість майна або послуг, що є його предметом, становила від 10 до 25 відсотків вартості активів за даними річної фінансової звітності акціонерного товариства станом на 01.01.2012 р. приймалися наглядовою радою товариства.
Рішення про здійснення правочинів, за якими ринкова вартість майна або послуг, що є його предметом, становила більше 25 відсотків вартості активів за даними річної фінансової звітності акціонерного товариства станом на 01.01.2012 р. затверджуються загальними зборами товариства.
На підставі наданих до аудиторської перевірки документів ми можемо зробити висновок, що товариство дотримувалось вимог законодавства, щодо виконання значних правочинів, норм статуту та прийнятих рішень учасників.
Розкриття інформації щодо стану корпоративного управління, у тому числі стану внутрішнього аудиту відповідно до Закону України "Про акціонерні товариства"
Структура корпоративного управління на товаристві відповідає вимогам Закону України "Про акціонерні товариства" та складається із наступних органів:
- загальні збори акціонерів;
- наглядова рада;
- правління;
- ревізійна комісія.
Порядок утворення органів управління, їх компетенція та порядок організації роботи і відповідальність визначені Статутом товариства.
Власний кодекс (принципи, правила) корпоративного управління товариством не приймався.
Підрозділ внутрішнього аудиту не створений.
Ідентифікація та оцінка аудитором ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства
При проведенні iдентифiкацiї та оцінки аудиторських ризиків суттєвого викривлення фінансової звiтностi внаслідок шахрайства відповідно вимог МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звiтностi" не виявлено обставин, що свідчать про можливість шахрайства.
Основні відомості про аудиторську фірму:
Назва аудиторської фірми: Приватне підприємство «Аудиторська фірма «Прем’єр Аудит».
Ідентифікаційний код юридичної особи: 34718474 .
Юридична адреса місцезнаходження юридичної особи: 69037, м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 16 оф. 70
Номер, дата видачі свідоцтва про внесення до Реєстру суб’єктів, які можуть здійснювати аудиторську діяльність: Свідоцтво№ 3935, видане Аудиторською палатою України, від 19.01.2007 року, дійсне до 24.11.16 року.
Номер, дата видачі сертифіката аудитора: Серія А № 005766 від 29.04.2004 року.
Телефон/факс: (0612) 24-20-79, 32-47-44.
На підставі договору № 10/03-13 від 05.03.2013 р. з 20 березня 2013р. по 18 квітня 2013р. аудиторською фірмою проведено аудит фінансової звітності за 2012 рік, яка додається.
Директор ПП «АФ «Прем’єр Аудит», сертифікований аудитор, Т. В. Д’ячкова